Polisler

Çevik Kuvvetler Hakkında Bilgi: Çalışma Saatleri, Maaş ve Yaptığı İşler

cevik kuvvet maas calisma saatleri isleri

Çevik Kuvvetler Hakkında Bilgi: Çalışma Saatleri, Maaş ve Yaptığı İşler

Çevik kuvvet ülkemizde polis teşkilatındaki en bilenen şubelerin arasındadır. Çevik kuvvet polisleri toplumsal hareket olabilecek yerlerde güvenliği sağlayan, müdahale eden, yakalama gibi görevleri olan polislerdir. Yakalama yapacak yetkiye sahiptir ve bu konuda eğitimli kişilerdir.

Kendilerine özel iş ekipmanları vardır. Cop, göz yaşartıcı gaz, kelepçe, kask, TOMA olmak üzere ekipmanları yanında taşır. Çevik kuvvet polisleri ülkede her ilde bulunurlar. Bir kişinin çevik kuvvet olabilmesi için önce polis olması gerekir. Polis sınavlarına girerek başarılı olan ve atanan kimseler sonrasında çevik kuvvet olarak atanmak için başvuru yapabilirler.

Polis eğitim merkezi veya polis meslek yüksek okulu eğitimi almış ve yüksek başarıyla bitirmiş olması gerekir. Çevik kuvvet olmak için gönüllü aranma durumu olmaz ve yeni mezun olmuş kişiler ilk olarak çevik kuvvet birliklerine alınır. Çevik kuvvet olabilmek için 46 yaşından küçük olmak gerekir. Eğer ileri yaşa sahip bir polis memuru ise çevik kuvvette çalışamaz.

Güncel Çevik Kuvvet Maaşı

Ülke şartlarından dolayı sürekli değişen maaşlarda son durum şöyle açıklayayım. Yeni göreve başlayan çevik kuvvet polisi maaşı 2023 Temmuz zammı dahil 24.560 TL olarak belirlenmiştir.

cevik kuvveti calisma saatleri

Çevik Kuvvet Polisinin Görevleri

Çevik kuvvet polisleri toplumsal hareket olan bölgelerde güvenliği sağlar, acil durumda müdahale eder ve göz altı yapma hakkına sahiptir. Yasal gösteri ve yürüyüşlerde güvenlik çevik kuvvet tarafından sağlanır. Bir toplumsal hareket kamu düzenini bozabilecek durumdaysa önlem alır ve bu önlemleri uygular.

Bir iş yerinde grev varsa iş yerinin tahribe uğramaması için tedbir alır ve güvenliği sağlar. Devriye olarak güvenliği sağlar ve iş yerinin işgal edilmesini önler. Yasal olmayan sokak gösteri ve hareketlerine engel olur. Yasal olmayan bir grev ya da sokak gösterisinde çevredeki kişilerin can ve mal güvenliğini sağlar.

Güvenlik sağlanması konusunda eğer diğer polisler yetersiz kalıyorsa çevik kuvvet her yerde güvenliğin sağlanması için destek verir. Bir olay kanuna aykırı şekilde yapılıyorsa zor kullanarak engelleme hakkına sahiptir. Çevik kuvvet olabilmeniz için önce polis olmanız gerekir. Polis eğitiminden başarıyla mezun olanlar genelde çevik kuvvet olarak göreve başlarlar. Atama yapıldıktan sonra toplumsal olaylara müdahale eğitimi verilen polisler hazır olur.

cevik kuvveti polisleri ne is yapar

Çevik Kuvvet Nasıl Olunur?

Çevik kuvvet olmanız için ilk olarak polisliğe başvuru yapma hakkınız olmalı ve eğitim sürecini başarıyla bitirdikten sonra polis olmalısınız. Daha sonra mezunların %95’i genelde çevik kuvvet olarak atanır.

Çevik kuvvet olarak atananlar ilk olarak özel eğitim alırlar. Bu eğitimde gazlı müdahale, toplumsal olaylara müdahale gibi konularda eğitim alınır. Çevik kuvvet polisleri yasal toplumsal gösteri ve yürüyüşlerde güvenliği sağlar. Yasal olmayan gösteri ve yürüyüşlere müdahale etme ve zorla durdurma hakkına sahiptir. Miting, basın açıklaması, sportif faaliyet, duruşma, toplantı etkinliklerinde güvenliği çevik kuvvet sağlar.

Toplumsal hareketlerde güvenliği ve düzeni sağlar. Eğer kamu ve toplum için tehdit oluşturabilecek bir toplumsal hareket varsa önceden tedbir alır ve bu tedbiri uygular. Grev yapılan iş yerlerinde iş yerinin güvenliğini sağlar. Toplumsal hareket olmasa bile eğer bir bölgede güvenlik sağlanması gerekiyorsa ve polis birlikleri yetersizse çevik kuvvetler buraya destek için gelirler. Çevik kuvvet polisleri görev için il dışına da giderek burada güvenliği sağlarlar.

cevik kuvvetler maasi alimi

Çevik Kuvvet Alımı

Polis okullarından başarıyla mezun olmuş yeni kişiler genelde çevik kuvvet birimine alınırlar. Görevlendirme atama ile olur. Kanuna uygun şekilde bir yürüyüş ya da gösteri düzenleniyorsa çevik kuvvet önceden giderek alanı güvenlik altına alır. Belirli bir plan dahilinde gösteriye müdahale edebilir.

Kamuya zarar gelebilecek toplumsal hareketleri belirleyerek buralarda tedbir alır. Gerekli durumlarda kendilerine verilen yetki sınırları doğrultusunda yürüyüş ve gösterilere müdahale edebilir. Bu müdahale göz yaşartıcı gaz ve TOMA ile olabilir. Ayrıca gerekli durumlarda çevik kuvvet gözaltı yapabilir.

Greve çıkan işçilerin iş yerini işgal etmesinin önüne geçer ve iş yerinin bölgesini güvenlik altına alır. İşçilerin grevi devam ederken çevik kuvvet burada devriye görevi ile kontrolü her zaman elinde tutar. Eğer grev ya da sokak hareketlerinde kanuna aykırı bir durum varsa müdahale ederek düzeni sağlar. Ayrıca çevre bölgedeki insanların ve kurumların da can ve mal güvenliğini sağlar. Her türlü gösteri ve törende güvenliği sağlamak çevik kuvvet polislerinin başlıca görevidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir