Bekçi

Bekçi Ne İş Yapar? Eğitim Süresi, Güncel Maaş ve Öncelikli Şart

bekci maas egitim suresi sartlar

Bekçi Ne İş Yapar? Eğitim Süresi, Güncel Maaş ve Öncelikli Şart

Bekçiler gece vakitlerinde belirli bir bölgenin güvenliğinden sorumlu olan kişilerdir. Özel durum haricinde mesai saatleri akşam 10 ile sabah 6’dır. Bekçiler silah taşıyabilir ve eğer gerekli bir durum varsa kullanma yetkisine sahip olur. Toplu taşıma otogarları, sokaklar, caddeler, bahçe ve parklar bekçilerin güvenliğini sağlamak için görevli olduğu yerlerdir.

Polisler ve jandarmalar için yardımcı görevinde olurlar. Polislerin ya da jandarmaların acil şekilde müdahale edemeyeceği bir acil durum oluştuğunda güvenliği bekçiler sağlar. Bekçilerin görevlerinden biri uyuşturucu satanları tespit edip yakalamaktır. Yasa dışı şekilde kumar ve bahis oynayan ve oynatanları tespit ederek yakalar.

bekci egitimi kac ay scaled

Halkın güvenliğini tehdit edecek ya da huzurunu bozacak kişiler için önlem alarak polisin gözaltına almasını sağlarlar. Bekçi olabilmek için Türkiye vatandaşı olmanız gerekir. Lise mezunları bekçilik için başvuru yapabilir. Boy olarak 1.67’den kısa olmamalıdır. Bekçi olmak için askerlik hizmetinizi tamamlamış olmanız gerekir. Beden kitle endeksiniz 18 ile 27 derecelendirmesine uygun olmalı ve teyit edilmelidir.

Bekçi Eğitimi ve Bekçi Olmanın Şartları

Bekçi olmak için 18 yaşını doldurmuş olmanız ve 31 yaşından küçük olmanız gerekir. Herhangi bir sicil kaydınız olmamalıdır. Bekçiler memur olduğu için memuriyetinize herhangi bir engel olmamalıdır.

Bekçiler silah taşır bu sebeple silah taşımak için gerekli olan şartları karşılıyor olmanız gerekir. Bekçiler belirli bir alan ya da bölgenin güvenliğinden sorumlu olurlar. Eğer acil bir durum olursa normalde gece çalışan bekçiler gündüz saatlerinde de çalışabilir. Bir mahalle ya da park alanı gibi farklı bölgeler bekçiler için görev yeri olabilir.

Her zaman aynı alanı koruyacakları gibi bir durum yoktur alanları değişebilir. Genelde gece saatlerinde çalışırlar ve bölgedeki güvenliği sağlamaktan sorumlu olurlar. Gece sokakların güvenliğini sağlarlar ve polislerin yardımcısı olarak çalışırlar. Bölgede yaşamakta olan insanların can ve mal güvenliğini sağlamakta sorumlu olurlar. Eğer görevdeyken bir suç işlenirse delilleri toplar. Toplumsal düzeni bozabilecek olay ve durumlara müdahale eder. İntihar gibi durumlar yaşanırsa müdahale eder. Yürüyüş, silahlı saldırı gibi durumlarda güvenliği sağlamakla yükümlüdür.

bekci olmanin sartlari scaled

Bekçilerin Güncel Maaşı

2023 yılı temmuz ayı son zamlı bekçi maaşları şu şekilde:

İlkokul Mezunu Bekçi Maaşları18.500 TL – 20.000 TL
Lise mezunu gece bekçi maaşları23.000 TL – 24.000 TL
Üniversite mezunu bekçi maaşları26.000 TL – 27.000 TL

Bekçi Ne İş Yapar?

Sokak ve mahallelerde gece vakti güvenliği sağlamakla sorumlu olan bekçiler, görevdeyken bir suç işlenirse delilleri toplar ve delilleri muhafaza eder. Uyuşturucu satan kişileri tespit eder ve yakalar. Aynı şekilde yasaklı ve kimyasal maddeleri satan kişileri de tespit eder ve yakalar.

Ülkemizde ruhsatsız olarak merdiven altı kumar oynanan yerler ortaya çıkar ve bekçilerin görevi bu yerleri tespit ederek sahiplerini ve kumar oynayanları yakalamaktır. Kumar oynandığı tespit edilen yerlere bekçiler polisle beraber operasyon düzenler.

Toplumu tehdit eden ya da düzen bozan akli dengesi bozuk olan kişilerin kontrol altına alınmasını sağlar ve sorun çıkarabilecek davranışları engeller. Doğal afet, yangın gibi tehlikeli durumlarda topluma öncülük eder ve yardımcı olur.

Görevli olduğu bölgede evlerin ve iş yerlerinin güvenliğini sağlamaktan sorumlu olur. Bekçi olmak isterseniz başvuru yaptığınız bölgede en az 1 senedir ikamet etmek zorunluluğu vardır. Bekçi olmak için güvenlik personeline verilen eğitimi almak zorunda olursunuz. Eğitimi başarıyla tamamlayanlar bekçi olarak göreve başlayabilirler.

Bekçilerin Mezuniyet Töreni

Bekçi Eğitimi Kaç Ay?

Bekçi adayları 45 günlük süreyle güvenlik personeli eğitimi alırlar. Bu süre sonunda başarılı olanlar bekçi olarak göreve başlayabilir. Bekçi adayları ilk olarak yazılı ve sözlü sınava girerler. Her iki sınavda da başarılı olan adaylar eğitim almaya hak kazanır.

Bekçilerin kendi özel üniformaları olur ve eğitim sırasında da bu kıyafetleri giyerler. Üniformalar devlet tarafından sağlanır. Bazı eğitim merkezleri kıyafeti sivil olarak da bırakabilir. Bu gittiğiniz eğitim merkezinin kendi kararına bağlı olur. Eğitimde silah atış eğitimi de alırlar. Bekçiler göreve başladığında kendi atanacakları bölgeyi belirleyemezler. Daha sonra başvuru yapabilirler.

Sorumlu oldukları bölgede güvenlikten ve asayişten sorumlu olurlar. Herhangi bir güvenlik ihlali durumunda huzursuzluk çıkaran kişileri polis gelene kadar gözetim altında tutmalıdır. Sonrasında polis gözaltı yapmaya gelir. Yürüyüş ve gösteri gibi durumlarda ek kuvvet gerekiyorsa bekçiler de çağırılabilir. Gece saatlerinde vardiyalı olarak sorumlu oldukları bölgede yayan şekilde devriye gezerler. Her bekçi görev saatinde sorumlu olduğu bölgeyi tamamen gezmek zorundadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir