Yedek astsubay izinleri kaç gün konusu askeriyede kalıcı olarak çalışmak isteyen kişileri ilgilendiren bir konudur. 12 ay boyunca görev yapan bir yedek astsubayın yıllık izin sayısı 25 gün olarak belirlenmiştir. Bu günler haricinde görevini icra etmek zorundadır.
Yedek astsubaylar maaşlı çalışanlardır ve ilk olarak göreve başlamadan önce 2 ay süren bir eğitim alırlar. 2 ay eğitim aldıkları süre boyunca maaş almazlar bunun yerine harçlık alırlar. Eğitimden sonra 10 aylık sürede ise maaş almaya devam ederler.
2 senelik üniversite bitirme şartıyla yedek astsubay olmak için başvuru yapılabilir. Her yıl orduda ihtiyaç kadar belirli bir yedek astsubay alma kotası oluşturulur. Bu kota daha yeni ortaya çıktığı için tüm kurallar ve görevler henüz tam belirli değildir. Yedek astsubay adayları zorlu bir sınavdan sonra eğitim görmeye hak kazanırlar.
Eğitim süreci de kolay değildir. Bazı adaylar eğitim sırasında yedek astsubay olmaktan vazgeçebilirler. Sınavlar sözlü ve yazılı olarak iki turda gerçekleştirilir.
Yedek Astsubay Maaşı
Yedek astsubay olmaya hak kazanan kişiler 12 ay süresince görev yaparlar. Bunun 2 ayı eğitim olduğu için maaş yerine harçlık alırlar. Eğitim bitince 10 ay boyunca maaş almaya devam ederler. Görev yerlerine göre maaş miktarı değişebilir.
Doğuda görev yapan bir astsubayın aylık maaşı 8.000 TL civarında olur. Bedelli askerlik ödemesini yaptıktan sonra kurada adı çıkmayan ve 2 senelik üniversite mezunu olan kişiler de yedek astsubay olmak için başvuru yapabilirler.
Astsubayların görevi birlikte düzeni ve birlikler arası iletişimi sağlamaktır. Erbaşlar ve subaylar arasında iletişimi sağlarlar. Erbaşlardan daha yüksek rütbeli, subaylardan daha düşük rütbeli olurlar. Dileyen sonrasında subay olmak için de başvuru yapabilir.
Birlik içerisinde temizlik, nöbetlerin zamanlaması gibi konulardan astsubaylar sorumlu olur. Savaş araçlarında nişancı olarak görev alabilirler. Düşmana ait olan hava araçlarına müdahaleden sorumlu olurlar. Askeriyeye ait araçların bakımı ve onarımı için yardımcı olabilirler ve bu konuda teftiş yaparlar. Birlikte huzurun sağlanması ve güvenli olmasından sorumlu olurlar.