Askeri Personel

Tüm Detaylar: Subay Eğitim Yerleri, Süresi Ve Maaşı

lazy

Subay eğitimi kaç ay? sorusu, son zamanlarda pek çok insan tarafından merak edilen soruların başında gelmektedir. Günümüz şartları göz önünde bulundurulduğunda askerlik mesleği, özellikle erkek adaylar için, gözde meslek sınıfları içerisinde yer almaktadır.  Bunun temel nedeni dünyada ve ülkemizde son yıllarda meydana gelen değişikliklere bağlı olarak, gençlerin sağlam iş olarak nitelendirdiği askerlik mesleğine olan yöneliminin artmasıdır. Ülkemiz için askerlik pek çok kimse için sağlam iş olmasının yanı sıra yüklenen manevi anlam nedeniyle de tercih edilir. Bunun dışında, askeri personel olarak görev yapmaya başladıktan sonra kıdeminize ve rütbenize göre, standart işlere nazaran çok daha yüksek bir gelir elde edilecek olunması, mesleğin tercih edilmesinde etkilidir. Toplum içerisinde saygın bir meslek sahibi olmak da yine bu mesleğe yönelmenin temel nedenlerinden biridir

Ülkemizde askerlik sınıfına aynı zamanda ulvi bir anlamda yüklenmiştir. Tarihsel açıdan kökenimizde ordu millet anlayışının yaygın olması, dünyaya gelen her Türk evladının asker olarak doğduğu kabulü de bu anlamın yüklenmesinde etkilidir. Bu anlayışla, yetişen gençlerimizin askerlik mesleğine olan ilgisini yükseltir. Dolayısıyla subaylığın sadece bir meslek sınıfı olmasının yanında farklı anlamları olduğu da karşımıza çıkar.

subay egitimi kac ay

Subay Eğitim Yerleri, Süresi Ve Maaşı

Askerlik mesleği ile ilgili karar aşamasındayken, kişilerin zihnini meşgul eden pek çok soru bulunur. Bu soruların netleştirilmesi, kararın kesinleşmesini sağlayacaktır. Yazımızda, siz değerli okuyucularımız için askerlik meslek sınıfının saygın ve tercih edilen rütbelerinden biri olan subaylığa dair temel bilgileri verecek ve subay eğitim yerleri, eğitim süresi ve eğitim süresince hak kazanılacak maaş ile ilgili detaylı bilgi vermeye ve subay eğitimi kaç ay? sorusunun yanıtını aramaya çalışacağız. Faydalı olmasını umar, keyifli kumalar dileriz.

Subay Nasıl Olunur?

Her meslek sınıfında olduğu gibi subay olabilmek için de belli başlı şartları sağlıyor olmak gerekir. Genel manada subaylık söz konusu olduğunda bu şartlar biraz daha sıkı ve detaylıdır.

Subay olabilmek için kişilerin iki alternatifi bulunur. ilk seçenek, askeri lisede eğitim alarak rütbe sahibi olmaktır. Diğer seçenek ise, her yıl düzenli olarak açılan ilanlarla atama yapılan sözleşmeli subaylıktır. Muvazzaf subay olarak da adlandırılan bu meslek sınıfı için üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren herhangi bir bölümünden mezun olunması yeterlidir. İlan başvurusunun ardından uygun bulunan adaylar subay eğitim süresi sonunda subay olabilmektedir.

subay nasil olunur 2021Subay olabilmenin ilk koşulu, ilanın yayınlandığı tarihi itibariyle, yetkili merci tarafından belirlenen yaş sınırının altında olmaktır. Subay eğitim süresi başlamadan önce başvuru yapan adayın 27 yaşını aşmamış olması gerekir. bu koşul 4 yıllık lisans eğitimi tamamlayan adaylar için geçerlidir. başvuru yapan aday, lisansüstü bir eğitim sahibiyse, yaş sınırı ilanın yayınlanma tarihi itibariyle 32 yaşını aşmamış olması olarak değişecektir.

Boy Sınırı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nce koyulan bir diğer ölçüt de, adayların belli fiziki koşulları sağlamasıdır. Adayın boy ve kilo oranı belirlenmiş kıstaslar çerçevesinde olmalıdır. Boy sınırı erkekler için 1.64 cm, kadınlar için ise 1.53’tür.

KPSS Puan Zorunluluğu

Sözleşmeli subay adaylarının başvurularını gerçekleştirebilmeleri için ilanın açıldığı yıl içerisinde yapılan ve geçerli olan Kamu Personeli seçme Sınavı’ndan minimum 60 puan alma zorunluluğu bulunur.

Lise mezuniyeti sonrasında harp okulunda eğitim alarak subay olmak isteyen adaylar ise, YKS sınavına girmek zorundadır. Sınavdan kurumca belirlenmiş, taban puanı almaları yeterli olur. Kayıtlarını yaptırarak subaylık eğitimlerine o yıl eğitim ve öğretim yılı başladığında başlarlar.

kpss puani subaylikSubaylar aynı zamanda askeri sınıfa mensup olan devlet memurlarıdır. Dolayısıyla devlet memuru olabilmek için geçerli olan pek çok kural subay olma koşulları arasında da yer alır. Yüz kızartıcı bir suçtan hüküm giymemiş olmak ve güvenlik soruşturmasını başarıyla tamamlamak bu koşullardan bir tanesidir. Bu koşulları sağlayan adaylar başvuruları ardından seçildikleri takdirde subay eğitim yerleri bilgisini edinerek eğitim almaya hak kazanırlar.

Başvurularda Öncelikli Gruplar

Subaylık başvurularında, öncelikli olan bazı gruplar bulunur. Bu gruplar muharip ve malul gazilerin çocuklarıdır. Malul gazilerin çocuklarının kamu görevlerinde kontenjan hakkının olması, subaylığı muharip gazi çocuklarının daha ağırlıklı olarak tercih etmesine neden olmuştur. Gazi çocukları subaylık için başvuru yaptıkları takdirde Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan almış oldukları puana ek olarak %10 puan eklemesi yapılır. bu sayede gazi çocukları diğer adayların arasından sıyrılabilme şansı bulur ve öncelikli hale gelir.

Subay Eğitimleri Neye Göre Verilmektedir?

Her yıl Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapmak üzere, pek çok insan subaylık için başvuru yapmaktadır. Subaylık aynı asteğmenden en üst rütbeli askeri personellerden biri olan orgenerallere kadar geniş bir tanımlamayı kapsamaktadır. Subaylar Kara kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri komutanlıkların da yapacakları göreve istinaden eğitim almaktadır.

Yıl içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin resmi sitesinde çeşitli ilanlar ve personel alımları gerçekleştirilir. Kişiler bu ilanlara gerçekleştirdikleri başvurularının ardından belli koşulları yerine getirmelidir. Fiziksel mülakatı geçmelerinin ve kurumca belirlenen sınavda baraj puanın üstüne çıkmalarının ardından, belirlenen adaylar, belli sınıflara ayrılarak eğitime tabi tutulur.

subay askeri birlik neredeSubay Eğitim Birlikleri Ve Merkezleri

Ülkemizde askerlik mesleğine dair yönetim birimi olan Türk Silahlı Kuvvetleri, bünyesinde iş başı yaptıracağı personellerin tamamını bir dizi eğitime tabi tutmaktadır. Bu eğitimler için özel eğitim parkurlarının yer aldığı, meslek disiplininin kazandırıldığı özel ve doğrudan eğitim amacına yönelik olarak kurulmuş subay eğitim yerleri bulunur. Bu Türk Silahlı Kuvvetleri’nce yetkilendirilmiş olan bu eğitim komutanlıklarının dışında kişilerin subaylık eğitimi alması söz konusu değildir.

Türk silahlı kuvvetlerinin resmi sitesinde yer alan verilerden hareketle aktif olarak subay eğitimi veren 24 adet subay eğitim yerleri komutanlıkları bulunur. Bunlar;

  • Manisa – 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı
  • Kayseri – Melikgazi – 1. Komando Tugay Komutan Yardımcılığı Hava İndirme Ve Komando Eğitim Tabur Komutanlığı
  • Burdur – 3. Piyade Eğitim Tugayı 58. Piyade Alay Komutanlığı
  • Sivas – 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı
  • Antalya – 3. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı
  • Tokat – 5. Piyade Eğitim Tugayı 48. Piyade Eğitim Alay Komutanlığı
  • Amasya – Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı
  • Samsun – 15. Piyade Eğitim Tugayı Çavuş Eğitim Tabur Komutanlığı
  • Erzincan – 59. Havan Ve Topçu Eğitim Tugay Komutanlığı
  • Bursa – Gemlik – Askeri Veteriner Okulu Ve Eğitim Merkezi Komutanlığı
  • Balıkesir – Bakım Mühimmat Okulu Ve Eğitim Merkezi Komutanlığı
  • Konya – Hava Savunma Okulu Ve Eğitim Merkezi Komutanlığı
  • Isparta – Terörizmle Mücadele Eğitim Ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı
  • Isparta – Eğirdir – Terörizmle Mücadele Eğitim Ve Tatbikat Merkezi Komando Eğitim Alayı Komando Silah Eğitim Tabur Komutanlığı
  • İstanbul – Küçükyalı – İkmal Maliye Okulu Ve Eğitim Merkezi Komutanlığı
  • İzmir – Narlıdere – İstihkâm Kulu Ve Eğitim Merkezi
  • Ankara- Mamak – MEBS Okulu Ve Eğitim Merkezi Komutanlığı
  • İstanbul – Tuzla- Piyade Okul Komutanlığı
  • Samsun – Sahra Sıhhiye Okulu Ve Eğitim Merkezi Komutanlığı
  • Ankara – Polatlı Topçu Füze Okulu Komutanlığı
  • Konya – TSK KBRN Okulu Ve Eğitim Merkezi Komutanlığı
  • İzmir – Gaziemir — Ulaştırma, Personel Okulu Ve Eğitim Merkezi Komutanlığı
  • Manisa – Alaşehir – Ulaştırma Personel Okulu Ve Eğitim Merkezi Eğitim Alay Komutanlığı
  • Ankara – Etimesgut – Zırhlı Birlikler Okulu Eğitim Merkezi Komutanlığı’dır.

Her geçen gün alınan kararlar doğrultusunda yeni subay eğitim yerleri belirlenebilmektedir. Belirlenen bu eğitim merkezlerinde subay adayları detaylı bir eğitim alırlar ve mesleğin gerekliliklerini yerine getirebilirler. Subay eğitim merkezlerine ilişkin detaylı bilgi almak için Türk silahlı kuvvetlerinin resmi sitesi ziyaret edilebilir.

subay egitim suresi maas birliklerSubay Eğitim Süresi

Subay eğitim süresi adayın başvuru yaptığı birime ve pozisyona göre değişkenlik göstermektedir. Muvazzaf yani sözleşmeli olarak başvuruda bulunan ve seçilen kişilerin eğitimleri 4 ay sürmektedir. Muvazzaf subayların aldıkları eğitim  ‘Temel Askerlik Ve Subaylık Anlayışı’ kazandırmaya yönelik olarak düzenlenmiş bir dizi eğitim programını kapsar. 4 aylık süreç içerisinde adaylar hem teorik ve uygulamalı pek çok eğitime tabi tutulurlar. Bu eğitimler oldukça sıkı ve zorludur.

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi’nde verilen subay eğitim süresi 2 yıldır. Subay adayları iki yıllık süreç içerisinde sözleşmeli subaylara nazaran çok daha detay ve zaman yayılan bir eğitim görürler. Adayların kayı ve kabul işlemlerinin gerçekleştirilmesinin ardından 2 yıl süren eğitim kapsamında;

  • İntibak eğitimi
  • Komando ve iç güvenlik eğitimi
  • Temel eğitim
  • Kolluk uygulaması eğitimi
  • Akademik eğitim ve staj yer almaktadır.

Muvazzaf Subay olarak başvuru yapan kişilerin, eğitimleri topçu, öğretmen ve istihkam gibi birimlere ayrılmalarının ardından verilir. Ayrıca, sözleşmeli askeri personeller, sivil hayatlarında aldıkları akademik eğitim çerçevesinde de görevlendirilebilirler. Bu görevlendirme yine subay eğitim süresi dolduktan sonra, yetkili makamca belirlenmiş kontenjan dahilinde olur.

Tegmen Egitim MaasiTeğmen Eğitim Maaşı

Teğmen olabilmek için, bir çok eğitim alınması ve oldukça zorlu görevlerin tamamlanması gerekmektedir. Alınan bu eğitimin ardından görev süresince teğmen maaşlarının diğer işlere nazaran tatmin edici olacağını söylemek doğru olacaktır. Ayrıca subaylık mesleği her özelliği ile toplu içerisinde kişinin oldukça prestijli bir yer sahip olabilmesine de olanak tanır.

Subay maaşları üzerinde etkileyici olan pek çok farklı unsur bulunmaktadır. Kişinin görev yaptığı süre, eğitim derecesi, katılım sağlayacağı operasyonlar, görev yapacağı lokasyon, çıktığı görevlerden kazanılan tazminatlar, yabancı dil tazminatı, terör tazminatı, BES kesintileri sağlık sigortası, çocuk sayısına ve eşinin çalışma durumuna göre belirlenen aile desteği ve OYAK katılım payı gibi unsurlar, subay maaşlarının miktarı üzerinde doğrudan etkili olur. Bu nedenle kişinin sahip olduğu özelliklere ve yaptığı tercihe göre maaşın şekilleneceğini söylemek doğru olacaktır. Belli bir maaş aralığı verilmesi gerekirse, 2021 yılı için eğitimini tamamlayıp subay olmuş bir kişi 6000 TL ile 10.500 TL arasında değişkenlik gösteren bir maaş almaktadır.

Subaylık için başvuru yapacak olan adayların, merak ettiği konulardan biri de eğitim süresince maaş alıp alamayacağıdır. Teğmen eğitim maaşı adayın eğitimi boyunca kendisine ödenen tutara verilen isimdir. Muvazzaf subaylıkta alınması gereken 4 aylık eğitimin ilk 1 ayı temele eğitim olarak ifade edilmektedir. Bu süreçte adaylar eğitimlerinin sonuna dek ücret almazlar. Temel eğitim tamamlanıp 1 aylık süreç geçtikten sonra, çift maaş alırlar ve bu açık kapanır. Yani kamu kurumlarında çalışanlar için geçerli olan maaş ödeme sistemi çalışmadan ücretin ödenmesi sözleşmeli subayların eğitim sürelerince geçerli değildir. Sözleşmeli subay adayları önce 1 aylık temel eğitime tabi tutulur. Takip eden ay ilk maaş ödemelerini çift maaş olarak alırlar. Subay eğitim yerleri içerisinde geçen süre boyunca sözleşmeli subay adayları standart bir subay gibi Teğmen eğitim maaşı ödemelerini eksiksiz olarak almaktadır. Ayrıca, sosyal ve yan haklar da eğitim süresince işler.

Tüm Detaylar: Subay Eğitim Yerleri, Süresi Ve Maaşı” ile ilgili yorumlar;

  1. Ahmet dedi ki:

    Çok doyurucu bilgi verilmiş. Bütün sorularıma cevap buldum. Teşekkür ediyorum

  2. Deniz dedi ki:

    Kadın deniz teğmeni olabilmek için neler gerekiyor

  3. Emin dedi ki:

    Sözleşmeli subaylık başvurusu sonrası çağırılan kişi ilk 1 ay temel eğitimden geçince sonra kaç ay daha eğitim alır acaba? Ve burda da acemi ve usta birliği gibi durum olur mu yer değişikliği açisindan? Güncel olarak ne kadar maaş alır?

    1. Rukiye dedi ki:

      Bu soruya cevap buldunuz mı

  4. Gökhan Hasanlı dedi ki:

    Jandarma subay eğitim süresi 1 yıl olarak mı değişti?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir