Türk Silahlı Kuvvetleri kendi içerisinde bir hiyerarşiye sahiptir ve bu durum rütbeler ile temsil edilir. Rütbeler görev sıralamasını oluşturur ve rütbeler arası geçişler de mümkündür. Fakat rütbe değişimleri için bekleme süreleri vardır ve her rütbeye göre bu süre farklıdır. TSK rütbe süreleri ve rütbe hiyerarşisini küçükten büyüğe doğru ele alabiliriz.
Uzman Çavuş
Uzman çavuşlar askeri personellerdir ve belirli şartları yerine getirdikten sonra eğitime tabi tutularak bu rütbeye hak kazanırlar. Uzman çavuşluk küçükten büyüğe rütbeleri sıralanışı ve terfi için bekleme süreleri şu şekildedir:
- Er – En düşük rütbeli askeriye mensubudur
- Onbaşı – Erler görevlerini yaptığı süre boyunca uygun görülürse onbaşı olurlar
- Uzman Onbaşı – Erlerin çavuş ile bağlantısından sorumludur
- Uzman Çavuş – En yüksek er rütbesi
Uzman çavuşlar görev yaptıkları sürelerde eğitimlerini tamamladıkça kademe hakkı kazanarak yükselme şansı elde ederler.
Astsubay
Astsubaylar erlerden daha kıdemli olan ve girdikleri sınav ile rütbesine hak kazanan askeri personellerdir. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde astsubay olmak için öncelikle üniversite sınavından geçer not almak gerekir. Daha sonra astsubaylığa başvuru yapıldığında yazılı sınav, fiziksel sınav ve mülakatlar gerçekleştirilir.
TSK rütbe terfi süreleri astsubay hiyerarşisinde küçükten büyüğe şu şekilde sıralanır:
- Astsubay Çavuş – terfi için 3 yıl
- Astsubay Kıdemli Çavuş – terfi için 3 yıl
- Astsubay Üstçavuş – terfi için 6 yıl beklemesi süresi, 3 yılı kıdemli olarak
- Astsubay Kıdemli Üstçavuş – terfi için 6 yıl bekleme süresi, 3 yıl kıdemli olarak
- Astsubay Başçavuş – terfi için 6 yıl bekleme süresi, 3 yıl kıdemli olarak
- Astsubay Kıdemli Başçavuş – Gerekli yaş sınırına gelmiş olmak
Astsubaylar Deniz, Hava, Kara Kuvvetleri ya da Jandarma bünyesinde görev edinebilirler. Başvuru yapabilmek için sağlıklı olmak, Türkiye vatandaşı olmak, herhangi bir suçtan sicili olmamak gibi şartlar vardır. Eğitime hak kazanan kişiler 1 yıl süre boyunca ASEM eğitim merkezlerinde eğitim alır ve mezun olduklarında görev yerlerine giderek astsubay rütbesiyle göreve başlarlar.
Subay
Subaylar askeriye içerisine maaşlı personel olarak çalışan ve ordu komuta görevini icra eden kişilerdir. Onluk gruplar halinde askerleri yönetirler ve ihtiyaca göre yönettikleri asker sayısı değişebilir. Ayrıca Jandarma Komutanlığı bünyesinde de çalışabilirler.
Subay rütbeleri ve terfi süreleri küçükten büyüğe şu şekilde sıralanabilir:
- Asteğmen – En düşük rütbeli subaylardır
- Teğmen- terfi için 3 yıl
- Üsteğmen – terfi için 6 yıl
- Yüzbaşı – terfi için 6 yıl (3 yıl yüzbaşı, 3 yıl kıdemli yüzbaşı)
- Binbaşı – terfi için 5 yıl
- Yarbay – terfi için 3 yıl
- Albay – terfi için 6 yıl
Subaylar emrinde olan askerlerin görevlerini eksiksiz şekilde yerine getirmesini sağlar ve düzeni garanti altına alır. Yazışmaları da subaylar yönetir.
General
Generaller Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde en yüksek rütbeye sahip olan subaylardır. Mareşallik unvanı kazanmaya hak kazanabilirler. Küçükten büyüğe general rütbeleri ve terfi süreleri şu şekildedir:
- Tuğgeneral – En düşük rütbeli generaldir.
- Tümgeneral – terfi için 4 yıl
- Korgeneral – terfi için 4 yıl
- Orgeneral – terfi için 4 yıl TSK rütbe terfi süreleri vardır ve en yüksek general rütbesidir.
- Mareşal – Millet Meclisi karar alarak üstün savaş başarısı göstermiş kişilere mareşal unvanı verir. Bu rütbe kıdemle kazanılmaz. Mareşal rütbesine örnek Mustafa Kemal Atatürk’tür.
Asker rütbeleri Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yıllarca görev yapmış ve yaşadığı ülke için büyük hizmetlerde bulunmuş kişilerin görevlerinin bir simgesidir ve taşıyan kişi için çok yüksek değer taşırlar.
Şimdi uzman çavuş oldum açıktan 2 yıllık ön lisans üni bitirdim astsubay olabilir miyim diyelim ki oldum sonra 4 yıla tamamladım subay olabilir miyim ?
Yaş sınırı var yaşın tutarsa olabilirsin
Kral astsubaylikdan subayliga gecis icin sinava girmen lazim
Astsubay olduktan sonra astsubay kıdemli üst çavuş olduktan sonra sınav hakkı doğar
ya da bi çılgınlık yapıp kara harp okulu okuyarak subay olabilirsin
Terfi süreleri toplandığında bir subayın ilk general rütbesi yani tuğ general olabilmesi için 40 yıla ihtiyacı olduğu görülüyor,fakat çok genç yaşta sayılan bir sürü tuğ general ve üstü görünüyor,bunun nasıl mümkün olduğu konusunda bilgisi olan varmı?